Kurs kiperski – degustacja piwa i piwnych przekąsek w Warszawie.

Kurs kiperski z degustacją piwa i przekąsek to spotkanie z kulturą piwa na najwyższym poziomie. Program kursu umiejętnie łączy degustację najlepszych piw rzemieślniczych ze szkoleniem sensorycznym, przeglądem piwnych rytuałów i profesjonalną sesją foodpairingową. Dobieranie serów, wędlin i kruchych przekąsek do różnych gatunków piwa to smakowa przygoda, która pozwoli absolwentom kursu w pełni docenić smak, zarówno piwa, jak i tego, co do niego podajemy.

Czego uczą się uczestnicy kursu ?

Program kursu kiperskiego z degustacją piwa i przekąsek jest tak skonstruowany, aby każdy uczestnik, niezależnie od poziomu piwnej wiedzy, czuł się swobodnie i komfortowo. Przygodę z piwną kulturą zaczynamy praktycznie od zera poznając podstawowe składniki i proces warzenia piwa, by już po chwili zagłębić się w sensorycznym świecie piwnych smaków i zapachów. Degustacja piwa to okazja do poznania różnych jego stylów, ale także do sensorycznego treningu w wyczuwaniu składowych piwnego bukietu, ewolucji smaku i aromatu oraz końcowych nut nazywanych finiszem. Uczestnicy kursu mają także okazję sprawdzić swój poziom sensorycznej wrażliwości, biorąc udział w teście, który polega na rozpoznaniu kilkunastu wzorców zapachowych.

Ważną częścią kursu jest sesja foodpairingu, czyli nauka dobierania piwa do przekąsek i dań. Kursanci nie tylko mogą spróbować połączenia różnych gatunków piwa z serem i wędlinami, ale także poznają uniwersalną teorię, pozwalającą zawsze z sukcesem łączyć piwo z jedzeniem. Niezależnie od tego, czy będą to zrazy po warszawsku, kultowe warszawskie ciastko „Zygmuntówka”, czy najlepsze zapiekanki pod Pałacem Kultury.

Program: Kurs kiperski – degustacja piwa i piwnych przekąsek w Warszawie.

  • wstęp do piwnej kultury
  • mini quiz piwnej wiedzy
  • pokaz technik kiperskich
  • test sensoryczny
  • przegląd piwnych rytuałów
  • sesja foodpairingowa
  • degustacja 8 gatunków piwa
  • pogromcy piwnych mitów
  • sesja pytań i odpowiedzi

Piwa które degustujemy podczas kursu należą do 8 różnych gatunków i są tak dobrane, by zaprezentować uczestnikom siłę różnorodności piwnego świata. Zaczynamy zawsze od lekkiego, jasnego lagera, by przejść do belgijskich i niemieckich piw pszenicznych, klasycznych i nie do końca klasycznych IPA i zakończyć piwami mocnymi i ciemnymi. Każdy kurs zawiera także jakąś niespodziankę w postaci piwa wędzonego, kwaśnego, owocowego lub jeszcze innego, które ukazuje potęgę wyobraźni rzemieślniczych piwowarów.

Gdzie i dla kogo Kurs Kiperski – degustacja piwa i piwnych przekąsek w Warszawie ?

Kurs kiperski kierowany jest do każdej pełnoletniej osoby, która traktuje piwo jak coś więcej niż tylko orzeźwiający napój na upalne dni. Nasi kursanci to zarówno mężczyźni, jak i kobiety w każdym wieku, którzy i które lubią dobre jedzenie i dobre piwo oraz czują potrzebę poznawania nowych smaków i smakowych połączeń.

Chociaż pozornie kurs kiperski z degustacją piwa jest tylko jednodniową atrakcją, to dostarcza on umiejętności, które naszym absolwentom otwierają drzwi do świata piwa i pozwalają im pewnie poczuć się w gronie piwnych znawców. Po ukończeniu kursu, degustacja piwa wygląda całkiem inaczej. Odwiedziny w kultowych warszawskich multitapach, jak Kufle I Kapsle, Chmielarnia, Gorączka Złota czy Uwaga Piwo!, nabierają nowego wymiaru. To właśnie w Uwaga Piwo! przy ul. Żelaznej 11 znajduje się nasza ambasada piwnej kultury i to tam zabieramy uczestników w podróż po świecie piwa.

Nasi absolwenci tłumnie odwiedzają także piwne wydarzenia, jak choćby Warszawski Festiwal Piwa, by poznawać kolejne obszary piwnego uniwersum.

Co ważne, istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego, który uprawnia do udziału w kursie. Wystarczy wcisnąć przycisk „kup kurs” , by otrzymać voucher – przepustkę do piwnego świata.

    UWAGA! Po kliknięciu przycisku "Wyślij", wkrótce otrzymasz mail z voucherem i danymi do opłacenia kursu.