Miejsce 9: Orzeźwiacze 17 września 2012

To rola piwa., która znana jest chyba najszerszej rzeszy konsumentów. Nie sposób przecenić orzeźwiających właściwości piwa, zwłaszcza w środku upalnego lata. Nawet początkujący konsument wybierze wtedy intuicyjnie lekkie piwa o rześkim smaku. Warto poszukać tu przedstawicieli lekkich lagerów, delikatnie chmielonych lecz z goryczką co najmniej wyczuwalną.

Inne cechy jakie powinny charakteryzować orzeźwiające piwa to między innymi cierpkość, kwasowość, garbnikowy posmak i delikatne aromaty cytrusów bądź ziół. Powyższy opis to nic innego jak sensoryczny profil belgijskiego stylu o naziwe witbier a więc piwa pszenicznego górnej fermentacji produkowanego z dużym udziałem niesłodowanej pszenicy. Zachowuje dzięki temu rześkość smaku. Dodatek kolendry wzbogaca go o wytrawny, ziołowy aromat.

Skomentuj

Musisz być zalogowany, aby skomentować.